Održavanje drvene terase

Površina drvene terase je siva


Radi se o izgaranju površine drveta prilikom djelovanja sunca u prisustvu zraka. Rezultat ove pojave se može primjetiti na drvenim zabatima starih kuća, štaglja, klupama, čamcima, deblu drveta i sl. Oksidacija površine drveta je prirodan proces, a siva boja na površini terase je zapravo tanki sloj pepela. Ukoliko Vas takav izgled terase ne zadovoljava (mada uz moderne objekte, sa staklenim ili aluminijskim detaljima , odlično pristaje) površinu nije potrebno brusiti, niti je preporučljivo bez predhodnog pranja nanositi novi premaz.
Preporučljiv način odstranjivanja sloja abšicale površine je pranje drvene terase miniwash uređajem na toplu vodu, ali ne onda kada se očekuju visoke temperature, (radi naglog sušenja drveta te mogućeg povijanja letvica u blagom luku), ili ručno pranje solnom kiselinom za kućanstva, razrijeđenoj u toploj vodi sa ribačom četkom, kao šta se peru palube broda. Nakon pranja terasu treba ostaviti da se drvo dobro posuši, do nekoliko sunčanih dana.
Pranje miniwash uređajem na hladnu vodu se razlikuje po tome što, da bi smo sa površine skinuli pepel ili masnoće, trebamo daleko veći pritisak, a tada mlaz vode na površinu drveta djeluje kao da tvrdim predmetom grebemo površinu. Topla voda pod znatno manjim pritiskom rasvara masnoće i omekšava samu površinu drveta, ne radi štetu, a postiže daleko bolje rezultate pranja.

Premazi za drvene terase


Opće poznato je kako se kao zaštita drveta koristi ulje. To je donekle i točno, samo je pitanje koje, kada i u kojim situacijama. Ako bi smo terasu po kojoj hodamo namazali uljem ona bi bila masna i ne bi bila upotrebljiva. Kada bi iz ulja izhlapilo dio tekućine, stisnulo bi se na površini i dugo ostalo ljepljivo.
Za održavanje drvenih terasa postoje mješavine ulja i naftnih derivata koje štite drvenu površinu od upijanja vode, impregniraju je. U vlastitom iskustvu sam koristio doslovno ulja iz samoposluge od 15 kn do „tikovih“ ulja od po 1000 kn. No' u većini slučajeva cijena nije ekvivalent rezultatu.
Izdvojio bih dva različita proizvoda, prvi je trgovačkog naziva, Le Tonkinois, koji je uistinu onakav kakvim ga predstavljaju, ali je vrlo bitno držati se uputa ili poznavati nekog ko je već imao iskustva u radu sa takvim premazima na takvim pozicijama. Proizvod je više primjeren profesionalnoj uporabi. Drugi premaz, trgovačkog naziva Tambour, je tonirani premaz za drvene terase, koji također postiže odličan rezultat, a postupak nanošenja je jednostavan.
Ne razrijeđena ulja, ili bilo koji lazurni premazi, nisu predviđeni za održavanje drvenih terasa.

Kako impregnirati drvenu terasu


Prilikom impregniranja, važno je ne mazati terasu po suncu ili kada se očekuje kiša, odnosno najbolje u kasnim popodnevnim satima, kako bi premaz čim dulje bio vlažan te čim dublje ušao ispod površine drvenih letvica. U slučaju nanošenja premaza po suncu, postižemo upravo suprotan efekt, te umjesto ulaska tekućine duboko u pore, expandiranja te zatvaranja pora, dobivamo tanki film na površini, koji pod mehaničkim i vremenskim utjecajima puca i odvaja se od površine.

Osobno, najbolje sam rezultate postizao, kada sam drvenu terasu premazao impregnacijom za traventin kamen, ali bez sjajnog efekta, proizvođača Bellinzoni. Traventini i drvo imaju vrlo slične vodoupojne karakteristike, a prioritetni cilj je, minimalizirati ulazak vode u drvo, kako se ne bi stvarala mahovina i usporila oksidacija, isti problem se javlja i kod traventina. Nakon nanošenja premaza površina blago potamni, a drvo postaje vodoneupojno. Premaz drži do godinu dana, ovisno o vremenskim uvjetima.

Mirko Stijaković