Cijene uređenja vrta

Često pitanje  je cijena uređenja vrta.  Promatrajući uređene vrtove,  nameće se pitanje: Pa koliko to uopće dođe!? Iz iskustva mogu reći, da je vrlo skupo, čak  i do  300 € / m2, ali to nije pravilo, zapravo vrlo često je potpuno  suprotno.

Da bi smo realno procjenili financijsku visinu ulaganja, potrebno je osim veličine, odrediti i tip vrta. Opisat ću nekoliko osnovnih tipova vrta.

Najljepši vrtovi svjeta, ne koštaju praktično ništa. U njima se nalazi par starih stabala, nekoliko stjena, mahovina, pokoja penjačica,  jednostavno opločena staza, malo jezero, drvena ili ožbukana ograda, obična klupa, posuti drobljenac.

Stvar je u tome, da su  nabrojani elementi u fantastičnoj kompoziciji, zrače mir.

Ili na primjer u "Zapadnjačkom stilu": Voćke, rub i opločenje od stare cigle, običan livadski travnjak, lončanice, cvijetne gredice, pravilno porezana živica, površina posuta korom drveta ili oblutkom, penjačica na drvenoj pergoli, stol i stolice, vrtni ukrasi od starih kanti i dr.  jednostavna drvena ograda, put posut sitnim kamenčićima. Prostor koji istovremeno odiše trudom i užitkom.

Ako malo bolje pogledate u svoj vrt, postoji velika vjerojatnost, pod uvjetom da niste uselili u novo izgrađenu kuću,  da to sve, ili dobar dio navedenog već imate, ako je tako i ako je kompozicija donekle skladna, ( nije nužno da je fantastična ), sa skromnim financijskim sredsvima i puno truda, možete postići ugodno iznenađujući rezultat.

Ali ako Vam se dopada potpuno nešto treće, želite promjenu, npr. Premijerni prostor: Tikova drvena terasa, slap koji izvire iz kamenog zida, inox, spektakularan roštilj, led podna i zidna  rasvjeta, nivo vode u razini opločenja, kameni pod, skupocjeni vrtni namještaj, baldahin, baklje, palme, bambus i sl. slažem se s' Vama i meni se takvo nešto dopada. Cijenu uređenja, za ovakav tip vrta prema skici, nije teško odrediti, a u pravilu je visoka.

Ili možda želite nešto što niste u stanju precizno opisati, niti ste to već negdje vidjeli, već "zvoni" duboko u dijelu Vaše osobnosti. Znate šta ne želite, ali ne možete jasno opisati vlastite vizije i osjećaje. To je znak, da ukoliko ustrajete u vlastitom naumu, da će te sami ili uz pomoć stručne osobe, koja u potpunosti registrira Vaše vibracije, stvoriti jedinstveni prostor svojstven jedino Vašoj osobnosti.

Budući je vrt prostor koji se nadovezuje i na unutarnji dio kuće, važno je da svojiom  formom, stilom i visinom financijskih ulaganja, ne odudara od objekta. Pod predpostavkom da ste lokaciju i izgled objekta birali i da ste u konačnici zadovoljni izborom. Stil ste definirali izgledom objekta i djelimično okolnom arhitekturom. Financijska vrijednost objekta, određuje realnu visinu planiranih ulaganja u uređenje vrta.  Cijena se prema mojem iskustvu kreće od 8 do 12 % ukupne vrijednosti nekretnine.

No' svaki je objekat s' vrtom, svijet za sebe i na kraju je nemoguće točno odrediti njegovu materijalnu vrijednost. Osim u slučajevima daljnje prodaje nekretnine. 

Vrt je dio cjeline, pa međusobnim odnosom utječe na  karakter objekta i okolinu,  te kao takvog, ne možemo ga parcijalno promatrati. U duhovnom smislu, njegova je vrijednost neprocjenjiva.

mirko.stijakovic@gmail.com


Dio cijena proizvoda i usluga koje su predmet čestih upita:


 • Drvena terasa egzote, rad i materijal od cca 110 (ostale egzote) do 250 €/m2 (tikovina)
 • Priprema iskop odvoz i navoz terena cca 15 do 25 €/m2.
 • Cijena opločnika koji se najčešće ugrađuju od cca 15 do 20 €/m2.
 • Usluga postave opločnika od cca 10 do 20 €/m2, ovisno o zahtjevnosti površine.
 • Rubni kamen cca 5 €/m2, postava rubnog kamena cca 75% cijene postave opločnika.
 • Granitna kocka cca 35 €/m2.
 • Postava granitne kocke cca 20 do 25 €/m2.
 • Travni tepih, (ovisi o debljini travnog busena) rad i materijal od 10 do 15 €/m2.
 • Automatsko zaljevanje za npr. 200 m2 od 2.000€ do 3.000€.
 • Zidani roštilj od cca 2.500€ do 7.500€.
 • Sjenica od cca 3.000€ do 8.000€.
 • Preljevni  bazen do 24 m2, monolitne betonske konstrukcije, izveden u staklu cca 25.000 €/komplet.


  Lista izvođača:

  g. Jadranko 099 3344 511 (zemljani radovi Hortikultura, projektiranje, rasadnik)

  g. Leo 091 6455 001 (opločenje, građ. Radovi, ograde, kompletnpo uređenje dvorišta)

  g. Mario 091 5930 551 (skice, opločenje, ograde, kompletnpo uređenje dvorišta)

  g. Dado 095 197 5972 (opločenje, građ. Radovi, ograde, kompletnpo uređenje dvorišta)

  g. Dragec 091 50 99 269 ( opločenje, zemljani radovi)

  g. Jozo 098 566 901 (opločenje i kamen )

  g. Jako 091 7829 771 (opločenje i kamen)

  g. Mirko 095 8238 116 (kamen, keramika, bazeni )

  g. Marko 091 310 5555 (mini bager, kamionski transport zemlje i dr. Kamion sa rukom za istovar )

  g. Mario 092 1297 199 (postava kamena, opločenje, građ. Radovi )