TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE BETONSKIH OPLOČNIKA

Razlike u nijansi betonskih opločnika iste boje

Proizvodnja betonskih opločnika je specifična po tome što vanjske karakteristike opločnika ovise o vremenskim uvjetima prilikom proizvodnje tlakavaca.

Razlika u nijansi opločnika iste boje može varirati zbog razlike u sastavu cementa,
vanjskoj vlazi na kojoj se nalazi uskladišten ulazni materijal te također razlici temperature prilikom procesa sušenja.

Naime, različite šarže cementa u sebi imaju različitu količinu vapna pa utječu na završnu boju, agregat od kojeg se sastoji beton je tamniji, ako je vlažniji prilikom proizvodnje.

Ovi parametri čak mogu biti i u idealnim uvjetima što se tiče vlage ali opet u konačnici, opločnik dospjeva u sušaru sa više desetaka katova polica te i razlika temperature između najgornje i najdonje police izaziva različito vrijeme trajanja sušenja što na kraju izaziva razliku u nijansi opločnika, čak i istog datuma proizvodnje.

Pozitivna je činjenica, što opločnik i nakon ugradnje trpi kemijske promjene u svom sastavu, pogotovo što je izložen vanjskim vremenskim utjecajima kiše, sunca, snijega itd. te nakon nekog vremena dolazi do ujednačavanja nijanse i postizanja konačne «patine» na površini opločnika.

Zato je preporuka proizvođača svakom izvođaču da prilikom postave koristi opločnike raspakirane iz različitih paleta kako bi razlika u nijansi bila raspoređena ravnomjerno po cijeloj površini.